Hekken zijn de meest voorkomende fysieke barrière om het openbare gebied te scheiden van het niet openbare gebied. Drie types die veel gebruikt worden zijn gaashekwerk, prikkeldraad of spijlenhek. De keuze is vooral afhankelijk van de mate van duurzaamheid van het gebouw, de plaatselijke verordeningen en de mate van beveiliging.
Een omheining moet volledig en niet onderbroken zijn, moet vrij worden gehouden van begroeiing en moet in goede staat worden gehouden.
Een omheining moet zoveel mogelijk in rechte lijnen worden aangelegd om ongehinderde observatie mogelijk te maken. Het hek moet van voldoende zwaar materiaal worden gemaakt en moet hoog genoeg zijn om overklimmen moeilijker te maken. De tralies of het prikkeldraad moet dicht genoeg op elkaar staan om toegang te voorkomen (een dagmaat kleiner dan 150 mm) en het gaaswerk moet klein genoeg worden gehouden (om gestolen goederen bijvoorbeeld niet door het gaas te kunnen krijgen).
Ook moet er rekening worden gehouden met het onderdoor kruipen van het hekwerk. Daarom moet het of voldoende diep worden ingegraven of moet het aan de onderzijde verstevigd worden.
Daar waar leidingen door het hekwerk lopen waardoor het mogelijk wordt om het terrein daar te betreden moeten bijvoorbeeld rolkammen worden toegepast. Eventueel kan de bovenzijde van een hek worden voorzien van overklimbeveiliging in de vorm van rolkammen of extra prikkeldraad.
Welke maatregelen plaatselijk zijn toegestaan hangt van de gemeente af. Hou er bij een voorkeur voor prikkeldraad bijvoorbeeld rekening mee dat het eventuele onschuldige voorbijgangers niet in gevaar mag brengen.
Hoe fysiekebeveiliging.nl kan helpen
Wij adviseren over de juiste hekwerken, zorgen voor implementatie(begeleiding) of onderwerpen de hekwerken aan een audit. Tevens kunnen we de offertevergelijking of leveranciersselectie voor onze rekening nemen.
Weten hoe wij kunnen helpen? Vul het contactformulier in en we helpen je graag verder.