Voor bedrijven verdient het aanbeveling om een vorm van toegangscontrole te organiseren om zoveel mogelijk te voorkomen dat onbevoegden het terrein of de gebouwen betreden. Dat kan bijvoorbeeld eenvoudig met sleuteluitgifte (inclusief registratie van de sleutels) maar kan ook met elektronische hulpmiddelen als toegangspassen en toegangspoorten die eventueel aangevuld worden met biometrische kenmerken.
Toegangscontrole is een combinatie van bouwkundige maatregelen (toegangsdeuren) en elektronische maatregelen (paslezers). In alle gevallen is het een kwestie van organisatie. Wie de sleutel heeft of op welke toegangspas welke autorisatie is gezet speelt een belangrijke rol. Niet alleen via een portier of een receptioniste, maar ook via (de andere) personeelsleden die de instructie hebben om onbekenden aan te spreken en – zo nodig – te verzoeken het bedrijf te verlaten.
Denk bij toegangscontrole aan het scheiden van het openbare gebied met de publieke schil en scheiden van die publieke schil met het gebied waar alleen geautoriseerde personen mogen komen (standaard gebied). Ook dient een vorm van toegangscontrole binnen het gebouw aanwezig te zijn om de standaard schil te scheiden van de beveiligde en de zwaar beveiligde schil.
Uitvoeringsnormen zoals bij inbraakbeveiliging zijn in Nederland niet beschikbaar. Voor een elektronisch toegangscontrolesystemen geldt: de NEN-EN 50133 deel 1 t/m 7.
Er zijn classificaties voor toegangscontrolesystemen (A, B en Ba) en voor toegangscontrole lezers (klasse 0 t/m 3)
Classificaties voor toegangscontrole systemen
- Klasse A: Het toegangscontrole systeem bevat geen tijdtabel (wanneer is toegang toegestaan) of logging van de toegang.
- Klasse B: Het toegangscontrole systeem bevat tijdtabel (wanneer is toegang toegestaan) en logging van de toegang
- Klasse Ba: Het toegangscontrole systeem bevat wel tijdtabel (wanneer is toegang toegestaan) maar geen logging van de toegang.
Classificatie voor toegangscontrole lezers
- Klasse 0 – Geen positieve erkenning: Op basis van een eenvoudig verzoek om toegang te krijgen zonder dat de identiteit van de gebruiker wordt gecontroleerd (drukknop, contact, bewegingsmelder).
- Klasse 1 – Opgeslagen informatie: Op basis van de wachtwoorden, pincodes, etc.
- Klasse 2 – Token of biometrische kenmerken: Gebaseerd op het gebruik van tokens, toegangspasjes, vingerafdrukken, etc.
- Klasse 3 – Token of biometrische kenmerken en opgeslagen informatie: Op basis van het gecombineerde gebruik van een token of biometrische en opgeslagen informatie. Een combinatie van een token en biometrische wordt ook beschouwd als een erkenning klasse 3.
Individuele toegang
Onder individuele toegang verstaan we eenpersoonstoegangsmogelijkheden (zoals draaideuren, toegangssluizen, etc.) waarmee wordt voorkomen dat ongeautoriseerde personen het gebouw betreden door mee te lopen.
Dit is niet alleen voor beveiliging belangrijk maar ook in geval van calamiteiten. De organisatie is verantwoordelijk voor alle aanwezigen en moet er bij een ontruiming zeker van kunnen zijn dat iedereen veilig het gebouw heeft verlaten. Door gebruik te maken van individuele toegangsverlening is op ieder moment duidelijk wie zich in het pand bevindt.
Anti Pass Back
Om een toegangscontrole effectief te laten zijn kan gebruik worden gemaakt van een zogenaamde Anti Pass Back functionaliteit. Dit betekent dat een toegangspas gebruikt kan worden om toegang te verkrijgen en gebruikt moet worden bij het verlaten van het gebouw. Meerdere keren toegang verlenen op een pas is hiermee niet mogelijk (dit voorkomt dat toegangspassen worden doorgegeven aan ongeautoriseerde personen).
Het voordeel hiervan is dat op ieder moment bekend is wie zich in het pand bevindt. Dit is belangrijk in geval van ontruiming maar ook bij het onderzoeken van incidenten.
Het nadeel is dat het toegepast moet worden op alle toegangspunten van het gebouw omdat het anders niet werkt. Het werkt alleen goed als iedere toegang is voorzien van individuele toegang (draaideuren) zodat meelopen niet mogelijk is. Bij de invoering van Anti Pass Back is het belangrijk om hierover te communiceren met de medewerkers.
Scanapparatuur
In sommige gevallen kan het nodig zijn om scanapparatuur (röntgenapparatuur) aan te schaffen en toe te passen bij toegangscontrole (denk aan luchthavens, rechtbanken, etc.). Dit om te voorkomen dat ongewenste artikelen mee het gebouw in worden genomen (handwapens, vuurwapens, etc.).
Hoe fysiekebeveiliging.nl kan helpen
Wij adviseren over de juiste toepassing van toegangscontrolesystemen (inclusief bijbehorende procedurele maatregelen, zorgen voor implementatie(begeleiding) of onderwerpen de huidige beveiliging aan een audit. Tevens kunnen we de offertevergelijking of leveranciersselectie voor onze rekening nemen.
Weten hoe wij kunnen helpen? Vul het contactformulier in en we helpen je graag verder.