Een overval is een zwaar misdrijf waar altijd bedreiging of geweld bij komt kijken. Op iedere plek waar geld of waardevolle goederen voorhanden zijn, kan een overval plaatsvinden. Overvallers kiezen meestal voor een doelwit dat veel buit oplevert met zo min mogelijk risico.
Het is de verantwoordelijkheid van de organisatie om haar medewerkers een veilige werkomgeving te bieden. Daarom worden er immers fysieke beveiligingsmaatregelen getroffen. Hoe goed de set aan beveiligingsmaatregelen ook is, in enkele gevallen is een overval niet helemaal uit te sluiten.
Om medewerkers zo goed mogelijk voor te bereiden op een overval kan een overvaltraining worden georganiseerd. De overval wordt hiermee niet voorkomen maar de medewerkers weten hoe zij moeten handelen. Dit kan escalatie tijdens een overval voorkomen en kan helpen bij de verwerking na een overval.
Hoe kan ik me voorbereiden op een overval?
Een overval wil niemand meemaken. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat je medewerkers als een overval zich voordoet en goed voorbereid bent. Denk bijvoorbeeld na over wat de zwakke plekken zijn in de zaak. Zijn de processen zoals geld tellen en wegbrengen goed geregeld? Bespreek je dat regelmatig onderling? En hoe verloopt de opening en sluiting van de winkel? Zijn je medewerkers zich voldoende bewust van hun omgeving tijdens deze handeling?
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft veel informatie en trainingen beschikbaar gesteld voor ondernemers. En het mooie is dat het geheel gratis is. Onze tip: volg de link en kijk welke informatie voor jouw organisatie van toegevoegde waarde is. Voor het gemak herhalen we hieronder nog even de belangrijkste informatie. |
Wat moet ik doen als mijn onderneming wordt overvallen?
Werk mee met de overvaller in het belang van de eigen de veiligheid en die van bezoekers en de medewerkers. Handel volgens het RAAK-principe:
- Rustig blijven
- Accepteer de situatie; de overvaller is de baas
- Afgeven van goederen of geld
- Kijken zodat je een goed signalement kunt geven aan de politie
Wat moet ik direct na de overval doen?
- Bel direct 1-1-2 voor hulp. Houd vervolgens de telefoon vrij.
- Sluit de deur, laat niemand binnen en geef niemand informatie.
- Kom nergens aan in verband met achtergelaten sporen.
- Stel klanten gerust, vraag hun medewerking als getuige.
- Laat iedereen zo snel mogelijk opschrijven wat men gezien en gehoord heeft.
- Wacht de politie buiten op.
Verder is het van belang dat je en eventuele andere slachtoffers altijd aangifte doen bij de politie. Dit kan via het landelijk aangifteformulier, via telefoonnummer 0900-8844 of op het politiebureau. Hoe meer aangiftes er binnenkomen, hoe beter de politie criminele activiteiten kan voorkomen en de pakkans van daders kan vergroten. Let erop dat je op het aangifteformulier nooit het privé-adres invult, maar dat van de winkel of het hoofdkantoor. Neem het formulier ook door met de politie en bewaar een kopie. Neem de tijd om het voorval te bespreken en bedenk wat je kunt doen om herhaling te voorkomen. Schakel eventueel Slachtofferhulp in voor jezelf en de medewerkers.
Hoe fysiekebeveiliging.nl kan helpen
Weten hoe wij kunnen helpen bij het kiezen van de juiste overvaltraining of hoe wij kunnen helpen bij de offertebegeleiding of de leveranciersselectie? Vul het contactformulier in en we helpen je graag verder.